Hoe het werkt: vergroot Lean awareness

Met Lean Leadership Game ervaren deelnemers direct wat er gebeurt als ze Lean veranderingen invoeren. Een vorm van belevend leren waarmee je de Lean awareness in je bedrijf sterk vergroot. We vertellen je graag hoe het bordspel werkt.

Wat zit er in Lean Leadership Game?

 • Spelbord
 • Plattegronden van zes verschillende bedrijven
 • Lean levels kaarten voor Lean verbeteringsprincipes
 • Wastekaarten om te leren van verspillingssituaties
 • Opportunitykaarten om te investeren in verbeteringsmogelijkheden
 • Missiekaarten voor individuele missies (om het spel te winnen)
 • Voorbedrukte planningskaarten
 • Dashboardkaarten om verbeteringen te visualiseren
 • Gebruiksaanwijzing

 

Over Lean Leadership Game

 • Elk Lean Leadership Game kan gespeeld worden met 2 tot 7 spelers
 • De duur van het spel is normaal gesproken 2,5 uur
 • De spelduur kan indien gewenst worden uitgebreid tot 4-8 uur. Er is dan meer ruimte voor discussie en theorie tussen de productieshifts of Lean level verbeteringen
 • Elk Lean Leadership Game kan vele malen gespeeld en gebruikt worden

Lean Leadership Game spelen

Elke speler kiest een bedrijf dat het beste bij hem of haar past. Variërend van dienstverlening - bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij - tot industrie, zoals een productie of assemblagefabriek.

Gedurende het spel zijn er in elke ronde drie stappen:

Simuleer een shift of repetitief productiewerk

Alle spelers gaan aan het werk in hun eigen bedrijf. Ze dienen verschillende eindproducten te maken in drie minuten werktijd. Elke speler heeft een vooraf opgestelde planning. Deze is gebaseerd op batches van eindproducten. Na elke batch dient omgesteld te worden. Een omstelling kost tijd: de machine of het proces moet gereed gemaakt worden voor de volgende batch. In die tijdspanne wordt er dus geen output geproduceerd. Het doel is om tien eindproducten van elk type (drie) eindproducten of diensten te leveren. Alle spelers starten met Lean improvement niveau 0, een batch georiënteerd proces.

Resultaten meten

Aan het einde van elke shift worden de resultaten gemeten in de zin van klantleverbetrouwbaarheid, winst of verlies, voorraad niveau en Lean Level improvement niveau. Na verloop van tijd worden de resultaten geanalyseerd, geïnterpreteerd en in het team besproken om het effect van de Lean verbeteringen te begrijpen en ervaren.

Stappen maken op het LeanLeadershipGame bordspel

Aan het einde van elke ronde wordt de speler geconfronteerd met Waste - waarvoor betaald moet worden - of Opportunities - waarmee geld verdiend kan worden. Tevens wordt elke ronde verlies of winst gemaakt die betaald wordt door of uitgekeerd wordt aan de speler. Tijdens het hele spel kunnen de spelers Leiderschapskaarten kopen, ontvangen of onderhandelen. Deze zijn nodig om het spel te kunnen winnen!

Elke speler krijgt de mogelijkheid zijn processen te verbeteren. Beginnend met 5S in zijn eigen proces (level 1). 5S is een methode waarbij je in 5 stappen tot een georganiseerde werkplek komt. Past een speler 5S toe? Dan zal hij of zij een meer vloeiende manier van produceren ervaren. Dit resulteert in minder verlies of zelfs winst voor het bedrijf! Level 2 bestaat uit het implementeren van een uniforme planning. Niet vanaf de planning maar met een gevisualiseerde signaal (kanban). Het volgende verbeterniveau is het elimineren van de omstellingen. Niveau 4 omvat continue productie met gemixte klantvraag. De speler die minimaal één ronde met winst en 100% leverbetrouwbaarheid heeft geproduceerd en een complete set van leiderschapskaarten heeft verzameld, wint het spel!

Wat maakt Lean Leadership Game uniek?

Lean Leadership Game is uniek omdat het ontworpen is op basis van Lean & Leadership principes:

 • Kleine verpakking die het gemakkelijk maakt om het spel te gebruiken door verschillende teams binnen je organisatie
 • Visueel en voor zichzelf sprekende business game
 • Geschikt voor in kleine groepen, variërend van 2 tot 7 spelers per Lean Leadership Game
 • (Lean)Georganiseerde opslag van accessoires op een manier dat verspillingen zijn geëlimineerd
 • Leiderschap is verstrengeld in dit spel als een belangrijke factor om te begrijpen en herkennen welke stijlen nodig zijn om Lean effectief te implementeren

Wil jij net als wij jouw medewerkers en collega’s de kans bieden om met veel plezier en goede resultaten Lean & Leadership vaardigheden aan te leren? Zodat ze zelf processen kunnen verbeteren in jouw organisatie? Bestel dan nu Lean Leadership Game . Of download de verkorte spelregels voor meer informatie.

Meer weten? Ontdek voor wie Lean Leadership Game is bedoeld, hoe het spel werkt en wat het je oplevert. Lees ook meer over de Lean en Leadership principes waarop het spel is gebaseerd of over de ervaring van het spelen. Zo krijg je een goede indruk van de reikwijdte van Lean Leadership Game. Zoek je nóg meer verdieping? Bekijk dan onze Lean Leadership trainingen en workshops.